Fotofrossa i köket

En sil. Att något så enkelt kan bli fint när man fotar med makroobjektiv.

En sil. Att något så enkelt kan bli fint när man fotar med makroobjektiv.

Det är faktiskt ganska intressant att man inte behöver gå långt för att hitta roliga motiv att fotografera. Hela köket är ju fullt av prylar som är både snygga och gör sig bra på bild. Extra tacksamt att plåta i svartvitt också.

Här är ytterligare några grejor som jag fotograferat. Ett rivjärn och en sil. Så himla simpla grejer, men de kan bli jättefina motiv, särskilt om man går nära. Det är ju lite det som är roligt med att fotografera med makroobjektiv. Det öppnar nya världar.

Bilderna är tagna i naturligt ljus, på köksbordet. Allt jag använt är en vit vinyl som har fått agera bakgrund. (Jag lade helt enkelt vinylen, som är som ett stort ark vit plast, på bordet.) Eftersom det var en ljus vinterdag med sol och snö, blir det väldigt fint ljus i vårt kök. Det är ju som att ha en gigantisk softbox utanför fönstret.

Jag gillar att fotografera så här, att hitta saker att gå nära. Det svåra är att hitta en bra placering, särskilt om man fotograferar många saker tillsammans och man vill få det att se naturligt ut. Det knepiga är att få mellanrummen mellan de olika sakerna att harmoniera. Kul, men utmanande.

Det blir snygga skuggor av ett rivjärn.

Det blir snygga skuggor av ett rivjärn.

Kam

20141128_kamwDagens fototema var kam. Banalt, men när kammade man sig senast? Det var rätt länge sedan jag hade en frisyr som krävde borstning, än mindre kamning. Så det var faktiskt inte självklart att hitta en kam i badrumsskåpet. Som tur är har jag kvar en hopfällbar borste i rosa plast som dessutom har en kam i ena änden. Så den fick bli förevigad i dag.

Klackar

20141127_klackar1wI dag var temaordet som skulle fotograferas klackar. Jag har inte så många skor med klack, inga pumps eller läckra högklackade finskor. Fick bli ett par lite mer robusta klackar i stället. Men det funkade ganska bra det med. Gick på en rätt rå bildbehandling med hög kontrast och lite råa urvattnade färger. Känns som att stilen passade bilden.

Imperfekt

20141126_imperfektwJag är med i en fotoutmaning som heter En bild om dagen 2014. Den har startats av fotografen Tobias Fischer den 1 januari 2014. Jag har varit med sedan den 9 juni.

Dagens fototema var imperfekt. Svårt. Hur fotograferar man dåtid? Förfluten tid? Jag var lite inne på att plåta nåt gammalt som är ur tiden liksom. Var inne på kassettband, men har plåtat det tidigare och jag ville inte göra samma bild igen. Så det fick bli något som har varit. Ett halvätet äpple.

Inte jättekul att plåta, det är så mörkt nu att man måste använda lampa. Men äpplets fruktkött är så ljust att det är svårt att få till kontrast i det. Bilden blir lätt lite platt. Nå. Det här funkar i alla fall tycker jag.