Hundra dagar i färg

Här är de 100 färger jag fotograferat under projektet. Variationen kunde ha varit större.

Här är de 100 färger jag fotograferat under projektet. Variationen kunde ha varit större.

Det är dagen efter. Eller ska man säga dag 101? I går tog mitt fotoprojekt 100 days of random color slut. I hundra dagar, mellan 1 mars och 8 juni, har jag fotograferat slumpmässigt utvalda färger. Jag har använt en webbplats med slumpgenerator, med en knapptryckning har jag fått fram en färg baserad på de hex-koder som används för att ange webbfärger.

Hur har det varit? Stundtals lite för stressigt att fotografera en bild per dag. Jobbar man mycket är det svårt att få tid att vara kreativ, då blir det lätt att man hemfaller åt enkla lösningar. Det har också varit lätt att bara jaga rätt färg i stället för att tänka ut något som är en bra bild, motivmässigt sett. Skulle jag göra om projektet hade jag nog inte valt att använda en slumpgenerator. Använder man en som är baserad på RGB-färger, blir det lätt statiskt med varianter av rött, grönt och blått som är så snarlika att det är svårt att skilja dem åt. Det hade varit bättre att helt enkelt försöka hitta dagens färg på egen hand, leta motiv som på något sätt sticker ut på grund av sin färg eller komponera bilder där färgen är i centrum. Det hade varit mer kreativt och mer utvecklande.

Den här gången förlitade jag mig mycket på mitt makroobjektiv, att gå nära ett välkänt motiv kan skapa nya möjligheter och jag tycker ju om sådant. Men jag har gjort det förut. Återigen, kanske lite för bekvämt och inte så utmanande. Jag kanske skulle ha valt att bara använda ett objektiv? Det hände ju trots allt saker när jag fick låna ett fisheye-objektiv, plötsligt blev det helt andra bilder, helt andra motiv. Jag trodde ju att jag exempelvis skulle plåta en massa stilleben med grönsaker, frukter, mat och inredning. I stället har jag fotograferat typ alla skor jag äger och upprepat mig motivmässigt några gånger.

Men även om det inte riktigt blev som jag tänkte mig har det ändå varit ett nyttigt projekt för jag har fotograferat, bildbehandlat och lärt mig en hel del om färg och ljus. Det är ofta stora skillnader mellan att se en färg på skärmen och i verkligheten. Jag är glad att jag gjorde det. Nu ska jag pusta lite och sedan ska jag ta itu med några av de där bilderna jag har tagit utanför projektet men inte hunnit med. Det finns saker att upptäcka där med. Kanske blir det ett nytt projekt … Det hoppas jag.

Här är alla de 100 bilder jag tagit.

Här är alla de 100 bilder jag tagit.

Posted in Fotografi and tagged , , , .