Mera fisköga

Kameran ligger inne i tvättmaskinen, objektivet är inställt på 10-mm.

Kameran ligger inne i tvättmaskinen, objektivet är inställt på 10-mm.

Jag har hunnit med att testa fisheyeobjektivet AF-S Nikkor fisheye 8–15 mm f/3.5–4.5E ED lite mer. Det är både spännande men också lite klurigt. Det här är ett fisheyezoom, vilket inte är så vanligt, så det går att fotografera på lite olika sätt. I 8-mm läget (om man plockar av motljusskyddet) så blir bilden helt rund, vilket är lite skojigt. I 15-mm läget får man en full fisheyebild som ju är mer som en vidvinkel, dvs inte riktigt lika extrem.

Jag har testat den lite både i naturen, men nu mer i stadsmiljö. Det är inte helt lätt att komponera bilderna, ibland får man med alldeles för mycket, ibland kommer man inte tillräckligt nära (det är ju inte alltid man kan kliva ut mitt i gatan och plåta). Men det är intressant att se vad som går att åstadkomma med ett fisheye.

Allra roligast var att se vad som sker om man stoppar in kameran i exempelvis tvättmaskinen för ett udda porträtt. Klart kul lösning! Man kanske skulle testa och se hur det blir om man sätter kameran i en kastrull, i torktumlaren eller tvättkorgen? Hm…

Här är några exempel på bilder jag tagit.

Körsbärsträden blommar i Kungsträdgården. Så här ser 8-mm läget ut på objektivet.

Körsbärsträden blommar i Kungsträdgården. Så här ser 8-mm läget ut på objektivet.

Här är objektivet i 15-mm läge.

Här är objektivet i 15-mm läge.

Stadslandskap kan bli riktigt fint med fisheye. Det gäller bara att hitta rätt kombination av hus eller skyskrapor.

Stadslandskap kan bli riktigt fint med fisheye. Det gäller bara att hitta rätt kombination av hus eller skyskrapor.

Posted in Fotografi and tagged , , .