Total månförmörkelse

20150928_manformorkelsewI morse eller snarare natten till i dag skulle det bli både total månförmörkelse och superfullmåne, dvs när månen är som närmast jorden i sin bana och därför upplevs lite större. Jag och maken ville gärna beskåda detta himlafenomen och vi ställde därför klockan för att kliva upp mitt i natten. Vid 3-tiden ringde väckaren, vi steg upp, tog fotoutrustningen och begav oss till Skogskyrkogården där vi hoppades få uppleva hur jorden skuggade månen och gjorde den alldeles röd.

Det var bara ett problem. Det var mulet. Nästan hela himlen täcktes av moln. På vägen till bilen fick vi dock se en glimt av månen och kunde konstatera att förmörkelsen inletts. Men när vi var framme var det nästan hopplöst. Korta stunder kunde vi ana månen bakom molnen, men klockan gick och inget hände. Den maximala förmörkelsen skulle inträffa klockan 04.47 och när klockan hunnit bli 04.30 utan att vi sett ett smack så gav vi upp. Det mest  intressanta var antalet nattvandrare på Skogskyrkogården som inte verkade ha månen i sikte… Det var flera som knatade runt på kyrkogården mitt i natten. Lite otippat.

Nå, Det här är den bästa bild jag kunde ta av månförmörkelsen, det var inte ens någon idé att sätta på storgluggen och försöka komma nära… Klicka på bilden så kan du i alla fall ana att månen är lite röd.

Posted in Okategoriserade.