Jagade norrsken – hamnade i rejvparty

20150828_manen1wJakten på norrskenet i går gick inget vidare, men utsikterna till observationer skulle enligt tips på Facebook även gälla för fredagskvällen. Så maken och undertecknad packade kamerautrustningen igen för att prova fotografera himlafenomenet.

Jag kikade ideligen ut genom fönstret när det börjat mörkna och runt 21.30-tiden tyckte jag allt att det var lite grönt på himlen. Eller var det bara skymningen? Vi väntade lite till och gick ut. Mörkt var det, men mycket folk i farten, även när vi började komma ut på grusvägarna utåt Nackareservatet. Och hög musik hördes, var det fest eller konsert på gång?

Nere vid Söderbysjön var det ett gäng som tältade och några hundra meter bort verkade det vara rejv eller technofest, musiken dunkade, lampor blinkade och människor strömmade i riktning mot partyt.

Himlen var klar, stjärnorna lyste, men av norrskenet syntes inte ett spår. Kanske var det fullmånen som ödelade utsikterna? Jag försökte mig på att plåta sjön och månen. Men man inser ju att det är svårt! Trots 70–200-zoomen så blev ju månen bara en liten löjlig prick. Och att komponera en bild, ja, det är inte lätt och kräver planering. Det var en klar besvikelse att det inte blev något norrsken, särskilt som man kunde läsa i Facebookgruppen att norrsken skådats i Haninge, Tyresö, Tumba, över Stadshuset. Det är inte enkelt det där med naturfenomen. Uppenbarligen var det norrsken, men vi var antingen för sent ute eller så var vi helt enkelt på fel plats. Månens starka ljus ställde till det, men jag testade att plåta himlen och inte ens det visade på några tecken på norrsken.

Roligaste upplevelsen för kvällen var en kille på cykel som kom från festen, stannade och snackade och sjöng Cornelis ”Personliga Persson” för oss. Det visade sig att han också var Bagisbo. 🙂

Här är en bild som visar hur galet svårt det är att plåta himlen. Tittar man noga kan man se Karlavagnen.

Klicka på bilden så ser du Karlavagnen.

Klicka på bilden så ser du Karlavagnen.

 

Posted in Okategoriserade.